Rovos Rail

Klikk på bildene for større versjon

Det startet med entusiasme og lidenskap. Rohan Vos, en engasjert sørafrikaner, kjøpte og fikk pusset opp gamle tog til fordums prakt på 1980 tallet. Den første turen med lokomotiv og syv vogner gikk til Eastern Transval i Sør-Afrika 29. april 1989. Togturismen startet for fullt på begynnelsen av 1990-tallet og nå farter Rovos Rail, kalt The Pride of Africa, gjennom det afrikanske kontinentet fra Cairo i nord til Cape Town i sør, med avstikkere til Namibia i vest og byen Durban og Det Indiske Hav i øst. Vi ble med på tur fra Victoria Falls i Zimbabwe til Pretoria i Sør-Afrika. Det var tre dager med deilig mat og topp service i historiske, stilfulle omgivelser. Fra vinduet nøt vi utsikt til landsbyer, sjiraffer, gaseller, antiloper og elefanter. Dette er drømmen om Afrika! 

En unik togopplevelse
Rovos Rail er i ordets rette forstand, en sjelden reise - hvor selve turen er opplevelsen. I vår tid kan transport fra A til B være kjedelig, med redusert servicenivå og følelsen av at man som gjest er til bry. Med Rovos Rail får man forståelse av hva det vil si å forflytte seg i vakre omgivelser med gyllne paneler, gode senger, hvite nystrøkede duker i restaurantvognen og ansatte som virkelig gleder seg over å yte service. Alt er lagt til rette for at du som gjest skal nyte Afrikas natur i langsomt tempo. Fordi togene går ikke fort. Og det er flere stopp underveis. For varelevering. For ulike signaler. For vann og kjøp av råvarer. Men det gjør ingenting. Når du finner roen med en god bok, og skuer utover det åpne landskapet hvor noen antiloper spretter av gårde, har du ingen hast om noe som helst. Du vil bare se, lytte og sanse Afrikas natur og være helt tilstede. 

Røde løpere, og duggfrisk drikke
Reisen starter i Zimbabwe denne gangen. Vi går på røde løpere, blir tilbudt musserende vin som dugger friskt i glasset og blir hilst velkommen av hyggelig personell i grønne uniformer med gullkanter. Bagasjen tas hånd om og det er bare å sette seg på en benk i solen og lytte til alt hva vi skal oppleve de nærmeste dagene. Jernbanestasjonen til Rovos Rail ligger ved det staselige Victoria Falls hotell, og atmosfæren er så viktoriansk som man kan tenke seg. Hele opplevelsen er som en tidsreise 100 år tilbake. Når det lange vogntoget ruller dampende inn på stasjonen og de roper opp ditt navn, starter reisen for alvor. 

Victoria Falls, verdens underverk.
Før vi drar av gårde, må jeg nevne at overnatting og sightseeing i Victoria Falls er et ”must”. De enorme fossefallene regnes som et av verdens syv naturlige underverker, og er med på Unescos verdensarvliste. Området ligger mellom Zimbabwe og Zambia, med flere brusende fossefall som dannes av elven Zambezi, og hvor den dypeste fossen er på 107 meter. Bredden på hele Victoria Falls er 1700 meter. Som turist går man rundt på små stier og ser de enorme vannmassene som farer nedover. Det er en flott og mektig opplevelse å se de brusende vannfallene som kaster seg ned i avgrunnen i imponerende fart. Det spruter så guidene gir deg lang regnfrakk med hette. Ta den på, du vil trenge den. Om du får noen ufrivillige dusjer gjør det ingenting, du hadde ikke ville unnvære denne naturopplevelsen. Det er bare storslagent her - og når flere regnbuer viser seg samtidig, er det som himmelen stråler ekstra. Ta gjerne et bilde ved statuen av Dr Livingstone, han var den første europeer som så fossene i 1855, og han kalte dem opp etter Storbritannias dronning Victoria.
Victoria Falls kan sees både fra Zambia og Zimbabwe. Fra Zimbabwe kan man ta taxi til Zambia hvorfra man kan oppleve fossefallet nedenfra. Vær obs på at du må bytte taxi ved grensen til Zambia, og benytte lokal taxi derfra (ca 1 km til hotell hvor dere ser fossefallet). 

Togreisen kan starte
Rovos Rail har flotte kupeer hvor de reisendes navn står oppført på hver dør. De finnes i tre kategorier som Royal Suite 16m2, Deluxe Suite på 11 m2 eller Pullman Suite på 7 m2. Alle har eget bad med dusj og toalettartikler, garderobeskap, sittegruppe, god seng, godt med hylleplass, reisebeskrivelse, kart, postkort og eget brevpapir når du vil skrive hjem. En vertinne, vår heter Busi, tar vare på dine ønsker, sjekker at du har drikke i minibaren, tar med tøy til vaskeri, og serverer gjerne måltider på rommet. De aller fleste går imidlertid til spisevognen når de hører xylofon tonene som angir at restauranten er åpen. Spisevognen har interiør som hentet ut fra en Agatha Christie roman. Her er skinnstoler, tunge gardiner, hvite duker, krystallglass, porselenstallerkener, sølvbestikk, lysekroner, og tepper – alt i tidsriktig stil. Ny meny finnes daglig – og leveres skinninnbundet av din høflige servitør. Frokost består av buffet med bla. varme croissants, fersk brød, kornblandinger, frisk frukt og fruktsalater, youghurt, juicer og en rekke påleggsvarianter, og man bestiller egg tilberedt etter ønske, ved bordet. Til både lunch og middag finnes ulike forretter og et utvalg av hovedretter med fisk, kjøtt eller grønnsaker laget av ferske råvarer innkjøpt underveis. Som avslutning er det kaffe og desserter. Da er det bare å velge fra de gode rettene, skue utover det afrikanske landskapet og nyte ferien. Alle måltider er inkludert, med vin. Det er et godt utvalg av viner, også på glass. Mange av vinene er sørafrikanske og de smaker godt med maten. Kanonkop Pinotage var en svært vellykket rødvin med kraftig smak.
Før middag, serveres drikke, snacks og småretter i baren bak i toget. Her møtes alle de reisende til en hyggelig samtale før man går og spiser. Navnene og nasjonalitetene til dine medpassasjerer finnes i kupeen ved avreise. ”Observation Car” kalles denne bakre vognen, som også har en åpen avdeling. Observation vognen har i tillegg til baren som serverer både kaffe, te og annen drikke fra morgen til kveld, et godt utvalg av bøker og blader. Mange sitter her og leser til en kaffe eller ettermiddagste i løpet av dagen, eller setter seg ut for å skue utover Afrikas natur og dyreliv. Kanskje man ser en elefant eller en sjiraff? Du kjenner garantert lukten av Afrika. 

Hele programmet med sightseeing og måltider ligger klart ved avreise på rommet. Vi kjørte gjennom Botswana på vei til Sør-Afrika og ble med på en jeep tur og besøk på en gård som drev med oppdrett av okser. Det var faktisk interessant å lære om kjøttkvalitet og botswansk okserase Brahman uten fettmarmorering. En stopp ved en innsjø for mat og drikke på vei tilbake, ble en akkurat passe formiddagstur. Vel tilbake ved toget, ble vi møtt av kalde kluter og kald drikke servert av de alltid vennlige og blide ansatte.
 
Pretoria er reisens stopp
Vi avslutter den fantastiske reisen i Capital Park Station, en privat jernbanestasjon med togmuseum i Sør-Afrikas hovedstad Pretoria. Johan Vos er ikke der denne dagen, men han er jevnlig på stasjonen og hilser på gjestene. Mange reisende overnatter et døgn på Court Classique Suite hotell og fortsetter ferien på safari i det sydlige Afrika. Uansett hvor man ferdes videre, sitter minnene fra den vakre togreisen i for alltid.

Dette er Rovos Rail
Rovos Rail – The Pride of Africa - ansees verdens vakreste og mest eksklusive tog med 5 stjerners standard. Innredningen er i viktoriansk og edvardiansk stil. Rovos Rail eies av togentusiast Rohan Vos som på 1980 tallet kjøpte og fikk pusset opp gamle vogntog som var ute av drift. Den første turen gikk av stabelen den 29. april i 1989. Johan Vos har over tid kjøpt opp flere togvogner fra perioden 1911-1956 og har verdens største samling i sitt slag. En morsom historie er at lokomotivene er oppkalt etter hans fire barn, Tiffany, Brenda, Bianca og Shaun, og det siste etter moren Majorie. Rohan Vos står jevnlig på perrongen i Pretoria og hilser på de reisende. Han er like engasjert i dag over sitt livsprosjekt og er svært godt likt av de ansatte.
 
Dresscode
Hva har man på seg? På dagen er det helt uformelt. De fleste har på seg vanlig fritidstøy. Til middag kler man seg imidlertid opp. Damene kommer i fine kjoler og menn har dress og slips
.
Moderne standard
Togene med suiter og spisevogn har både air condition og elektrisitet, men ikke TV/ radio og det anbefales å kun bruke mobiltelefon på rommet. Alt for å bevare atmosfæren fra en annen tid.

Rovos Rail Club
For enkelte blir opplevelsen med Rovos Rail så skjellsettende, at de vil reise igjen. Rovos Rail Club er navnet på repeaters, dvs gjester som reiser flere ganger. 

Litteratur
Boken ”Dark Star Safari: Overland from Cairo to Cape Town” av Paul Theroux, eller en Agatha Christie roman er god lektyre. 

Reiseruter
Du kan reise på turer med Rovos Rail fra 1-2 døgn, til over 2 uker på tvers av det afrikanske kontinentet. Det arrangeres mange reiser i Sør-Afrika som mellom Cape Town til Pretoria, ned Durban ved det Indiske Hav, vestover til Namibia og opp hele veien til Egypt gjennom Zimbabwe, Zambia, Tanzania, Uganda og Sudan med stopp for safariopplevelser og sightseeing. Du kan også kombinere togreisen med golf. 
 

Praktisk informasjon/Zimbabwe
Visum: Du betaler ved innreise til Zimbabwe, prisen avhenger hvor lenge du blir i landet. Vi betalte ca 10 dollar pr person for 1 døgns opphold.
Valuta: Dollar eller euro. Landets egen valuta er ute av kontroll.
Sikkerhet: Det er trygt reise på safari og togtur som turist. De lokale er svært vennlige. Barn på stasjonen langs togreisen kan spørre om T-skjorter, joggesko, penner etc 

Reisen starter denne gangen i Victoria falls, Zimbabwe. Gjestene går på rød løper inn mot sin utvalgte kupé. Bagasjen tas hånd om av uniformskledde ansatte med et smil.
Man sover godt på lugaren. Sengene er romslige og myke.
Busi passer på at vi har alt vi trenger på rommer.
Busi spiller på xylofon når måltidene er servert.
Deilig kald drikke og kalde kluter venter etter en dag med sightseeing i Botswana.
Daglig presenteres menyene i skinninnbundet perm.
Gjester i Rovos Rail spiser av porselen og drikker av krystallglass i spisevognen.
Ut av vinduet sees det afrikanske landskapet med antiloper, sjiraffer og andre ville dyr.
Det er bare å nyte turen. Rovos Rail er en drøm for mange.
Daphne er stolt togmanager og passer på at alle gjestene har det ekstra bra ombord på Rovos Rail.
Rovos Rail = anti stress 

Med Rovos Rail er reisen målet i seg selv.
Mest av alt, er turen med Rovos Rail å skue utover det afrikanske landskapet. Fra kupevinduet eller på utendørsterrassen bak i toget. Komplett anti-stress behandling.
Rovos Rail er 5 stjerners reisemål på skinner gjennom Afrika.
Med kjærlighet for tog og mekanikk, har grunnlegger og eier Rohan Vos startet opp et av verdens mest eksklusive togreiser.

MauriTravel Scandinavia AS   |   Postboks 5848 Majorstuen   |   0308 OSLO
E-post: post@mauritravel.no   |   Telefon: 67 11 64 51
Copyright © 2007 MauriTravel Scandinavia AS. All rights reserved under national and international copyright laws.